Антиутопичен град в пустинята

Неом, The line

Още през януари 2021 по саудитската телевизия бяха оповестени плановете за грандиозния проект „Неом“ в пустините на северозападна Саудитска Арабия. На презентация, водена лично от престолонаследника Мохамед бин Салман, стана ясно, че саудитците смятат да похарчат 500 милиарда долара за футуристичен град дълъг 170 километра. В града не се предвижда автомобилен трафик, единствено ходене пеш и обществен транспорт и по-точно – скоростен влак. От там идва и неформалното наименование на града – Линията (The line).

Прекрасният нов свят

Според бин Салман трябвало да трансформираме „конвенционалния“ град във футуристичен. Презентацията-реклама примамваше широката публика с твърдения като например това, че всички пътувания в града трябва да отнемат не повече от 20 минути. Плановете са всичко да се захранва с възобновяема енергия, да е еко-био и т.н. Изкуствен интелект ще следи всички параметри и ще използва голямо количество данни, за да…подобрява качеството на живот на гражданите, разбира се.

Целия град с 9 милиона души население ще се помещава в два небостъргача, които са дълги цели 170 км, високи 500 метра, а широки едва 200 метра.

В края на миналата година започна работата по обекта на терен. Но едва през юли 2022 проектът доби по-широка известност по света, след като саудитския престолонаследник изнесе нова презентация и рекламно видео на английски. Бяха оповестени и повече подробности за сроковете на изпълнение – първия етап трябва да е завършен през 2030.

Меда и жилото

Но може да попитате „а какво му е лошото да няма трафик и да ползваме зелена енергия“? Няма лошо, разбира се. Но наистина ли смятате, че владетелите на държава, в която всяка година обезглавяват дестки хора за светотатство, са много загрижени дали пътувате 50 минути до работа или 15? Не е ли по-логично да се смята, че всички благинки от цветните промоционални видеа са за баламосване на публиката и покрай меда, който ви предлагат, ви готвят и жило?

За властта, силата и контрола

И въобще въпросите са много. Защо кралското семейство, натрупало трилиони от продажба на петрол, ще иска да създава и промотира градове без автомобили? За какво им е да си вкарват такъв автогол. Едната възможност е да са силно притеснени от глобалното затопляне и ефектите му върху птичките и мравчиците. Или просто са идиоти?

По-вероятно е обаче, че те, както и всичкия управленски елит на света, много добре разбират откъде идва благополучието им. Не просто от петрола и нещата, които ни продават за пари, нито от „народната любов“. Парите са хубаво нещо, но трябва да можеш да ги задържиш и харчиш необезпокояван. Мнението на тълпата, наречено „демокрация“, пък няма никакво значение за тях, както стана ясно и на децата през последните 3 години.

Това, което ценят най-много хората, които вземат решенията, е властта. Която пък идва от силата. А тя от своя страна може да бъде най-ефективно упражнявана, когато контролът е пълен.

Затова и от повече от 100 години се опитват да ни напъхат в кутийки, да ни наблюдават чрез верните си кучета или в по-нови времена с камери, да ни направят все по-зависими от системата, която оглавяват. Това е мокрият сън на всеки овластен технократ – гъсто населен град (за да не се охарчват с ресурси за наблюдение и полиция), в който всяка крачка на всеки жител може да бъде следена, а защо не и мисъл при благоприятно развитие на технологиите. Това е система, в която населението е напълно зависимо от веригите за доставки, от централно контролирания транспорт, от централно контролираната информация и преди всичко от приумиците на нео-феодалния си владетел.

Близкоизточна щуротия или пример за всички глобалисти

Лесно е да припишем подобна антиутопия на приумиците на Мохамед бин Салман – отделно взет примитивен близкоизточен деспот, който се опива от властта си. Всъщност обаче, визията, показана в неговите презентации за Линията, е споделяна от най-прогресивните елементи в уж най-демократичните държави.

Повече зелена енергия, по-малко емисии на въглерод, по-ефикасно градско планиране, по-малко лични транспортни средства, повече „умни“ устройства, изкуствен интелект, big data…Та нали това са мантрите на всеки политик, бюрократ, технократ, филантроп, милиардер, кино-актьор от Аляска до Нова Зеландия.

Мохамед бин Салман е уважаван и добре приет гост на Световния икономически форум в Давос, пръв приятел на всички Европейски президенти, министър председатели, комисари и други благородни особи. Той просто показва по един по-безпардонен начин какво ни готвят и към какво се стремят тези „загрижени“ за качеството ни на живот глобалисти.

Новата Вавилонска кула?

Аналогията с Вавилонската кула се набива на очи. Възгордялите се човеци се заемат с грандомански проекти, целта на които е да се намесят в Божиите дела и човешките творения да „надминат“ Създателя. Участта и на това начинание вероятно ще е сходна. Представете си що за хора ше бъдат привлечени да живеят на подобно място – безродни, глобализирани метросексуални джендъри от всички краища на света, които буквално и в преносен смисъл няма да говорят на един и същ език и с неразбориите си ще погубят общото си дело.

Единственият проблем за останалото човечество е, че рано или късно глобалистите ще се опитат да ни вкарат насила в кулите си.

Свързани статии

Тази статия има 1 коментар

  1. С удоволствие бих живял в кабинка под наем с размер 3х3 , с микрочипа на Мъск в главата ми, който ми следи мислите и ми казва че съм щастлив, обграден от камери и изкуствен интелект, система за социален кредит, хранейки се със бургери от скакалци и пиейки мляко от хлебарки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *